Skip to main content

Berättelsernas Burträsk

”En vandring i berättelsernas & sägnens landskap”

Välkommen med på vår berättarvandring med berättelser och skrönor om vittra och andra mystiska väsen av Pär-Erik Wikström. Fika i vacker skogsmiljö bjuds också på under färden. Ni får också svaret på varför Burträskarna ansågs ha hår under fötterna samt berättelser om mejerskan Ulrika Eleonora Lindström som 1872 skapade receptet som ligger till grund för den Västerbottensost® som vi äter än idag. Vi besöker också hennes hemgård.

Fritextsökning

Dagsprogram

  • Vår buss tar oss till det vackra Edelvik där vi får höra den spännande berättelsen om herrgården som byggdes 1817 av Gustav Fahlander sedermera adlad med det nya namnet Edelstam. I dag en folkhögskola med en blomstrande trädgård, café och kulturscen sommartid.

    Självklart besöker vi Burträsk kungligt invigda Västerbottensost besökscenter där vi får historien om ostens tillkomst återberättad av en kunnig guide. Vi får också se historien i bild i museidelen. Förutom detta får ni provsmaka den exklusiva Västerbottensosten. Eller varför inte ta chansen att köpa en exklusiv del av osten över disk. Vi avslutar med att äta en Västerbottenspaj med fyllning av lax eller lufttorkad skinka.

    Vi tar sedan vägen till prisbelönte berättaren Per-Erik Wikströms hemgård i Risnäs där vi får höra den dråpliga historien om huset Albertinas förlisning i Burträsket. Det var Per-Eriks farfar som försökte flytta huset över Burträskets is. Hans konstateljé står öppen under besöket. Henning Sjöströms födelsegård i Bergviken blir nästa stopp. Vi får höra om en av de stora Burträsksönernas livshistoria. Vi fortsätter till Skarberget där vi höra myterna kring vittra och den stora sten där dom ansågs bo. Vi pausar på berget där vi bjuds på gofika och en och annan spökhistoria. Vi avslutar turen i Västerbottenostens skapare Ulrika Eleonora Lindströms hemgård i Skarviken och hör mer om hennes verk och spännande livsöde.

    Vi är åter i Umeå runt 17.30

  • Avbokningsvillkor

    Fri avbokning fram till 15 dagar före avresa. Vid avbokning 14-4 dagar före debiteras 50% av resans pris. Avbokning 3 dagar eller mindre debiteras 100%.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Umeå Centralstation 08:30

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
7/7Flera Mer än 8950:-BokaMer information