Skip to main content

Passionsspelen med Schweiz

Schweiz är ett av världens rikaste länder. Även vad gäller vacker natur – höga alptoppar, gröna fjällhedar och stilla sjöar – lever det lilla landet i överflöd. Det finns många klicheer kring Schweiz – gökur, choklad, alpflickan Heidi och hemliga bankkonton är bara några av dem. Schweiz är ett renligt land och ibland så vackert att det nästan känns som man befinner sig i ett vykort. Men att Schweiz skulle vara tråkigt och konservativt är långt ifrån sanningen.

Unikt med Schweiz är hur så många olika språkkulturer samsas i ett litet land. Tyska talas av en klar majoritet, men i västra Schweiz är franskan dominerande. I söder talar många italienska och i öster finns Europas enda rätoromanska minoritet. Trots att bara cirka en procent av befolkningen talar rätoromanska har språket ändå fått status som ett av landets fyra officiella språk.

Vi börjar vår resa med att bekanta oss med det lilla vackra landet bland Alperna, där vi får ta del av storslagna naturupplevelser, provsmaka ost och givetvis åka med den formidabla Glaciärexpressen, en smalspårig järnväg som passerar genom de mest spektakulära landskap med idylliska byar, alpsjöar och bergstoppar.

Mitt under det 30-åriga kriget, efter svenskarnas plundringar 1632 härjades byarna i Bayern av pesten, ”den svarta döden”. I sin förtvivlan lovade invånarna i Oberammergau att – om deras by framgent skonades – vart tionde år uppföra ett spel till minne av Jesu Kristi lidande. Efter detta beslut sägs att ingen ytterligare församlingsbo avled i pesten.

I tvåhundra år förblev passionsspelen en lokal angelägenhet men från och med 1850 hade spelen uppnått ett sådant rykte att de – då som nu – samlade besökare från hela världen. Spelen i Oberammergau uppförs år 2020 för fyrtioandra gången. Under denna resa är det naturligtvis passionsspelen som är höjdpunkten men vi hinner också bekanta oss grundligt med Schweiz.

Teknisk arrangör: Oravais Trafik, Vasa/Finland

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: Mot Arlanda

  Kvällsflyg från Umeå till Arlanda för en hotellövernattning.

 • Dag 2: Arlanda-Luzern

  Tidig morgon. SAS reguljärflyg avgår kl 06:10 från Arlanda. Ankomst till Frankfurt kl 08.20. Oravais Trafiks buss möter, redo för en veckas resa i Schweiz och Tyskland. Vi kör längs snabba vägar i Rhendalen, efter några timmars körning kommer vi till Schweiz och den lilla, intressanta staden Luzern. Stadscentrum är litet och inte kuperat. En av de absoluta höjdpunkterna bland sevärdheter, träbron Kapellbrücke från 1200-talet är uppbyggd igen efter branden 1991. Schweizerlejonet och kanske även den restaurerade rundmålningen är populära besöksmål. Vierwaldstättersjön och floden Reuss är de vackra kulisserna. Incheckning och middag på hotellet.

 • Dag 3: Luzern-Bern

  Schweiz betraktas som hjärtat av de grandiosa Alperna, dagens rutt ska visa varför. Vi kör över Brünigpasset och vyn över Berner Oberlands berg, glaciärer och sjöar öppnar sig. Här finns toppar på över 4000 m.ö.h. Vi gör ett stopp i träsnidarbyn Brienz, orten ligger vackert vid en sjö omgiven av storslagna berg. Här visas vi hantverket och möter en av resans mest välförsedda affärer för reseminnen från Schweiz.

  I Meiringen ska vi uppleva naturen på ett makalöst sätt. Floden Aare har efter årtusenden gjort en egen passage genom berggrunden i centralalperna. Ravinen, 1400 m lång och med upp till 180 m höga väggar, vandrar vi genom på trygga stigar (träbryggor, tunnlar och gallerier, asfalt). Det är ingen tung eller svår promenad, alla kan göra den, går man utan stopp tar det bara 20 minuter. Men upplevelsen av floden, som forsar under fötterna, klipporna över och runt oss, brukar göra att besökaren stannar till lite, fotograferar och beundrar naturen. Vi kommer ut i västra änden av kanjonen där ett café med lunchmöjligheter finns. Den fortsatta färden tar oss förbi Interlaken och dalen med det högsta massivet i centrala Schweiz, Jungfrau.

  På eftermiddagen kommer vi Schweiz´ huvudstad Bern. Denna stad är likt de flesta städer i Schweiz liten och nätt. Här är de arkadkantade gatorna, den mäktiga gotiska katedralen, klockspelet från 1500-talet och parlamentshuset några saker av de saker guiden visar oss. Men också björngropen och blomsterträdgården. På flera ställen njuter vi av den spännande vyn över Bern, liggande på en landtunga med floden långt nere i den trånga dalen. Förutom lyxklockorna som de flesta har sitt ursprung i närheten, är Bern en stad för gottegrisar, med många trevliga caféer och så stadens egen specialitet, Toblerone chokladen. Logi på hotell i utkanten av Bern, gemensam middag.

 • Dag 4: Bern-Brig

  Dagens färd visar nya vyer, verkligt omväxlande men igen berg, dalar och sjöar – bra att bussen har stora fönster! Vi börjar dagen med att bekanta oss med osttillverkning. Osten heter Gruyère, och byn Gruyères är helt förtjusande, uppflugen likt ett fågelbo på en kulle. Om inte förr så nu känner man vad begreppet ”liten alpby” innebär.
  Vidare mot den halvmånformade Genèvesjön, genom en mäktig och långsträckt nerförsbacke sänker sig landskapet sakta mot sjön. Vevey och Montreux ägnas ett kort besök. Bekanta orter för många namnkunniga
  personer – skådespelare, musiker, blåblodiga och vår egen Mannerheim.

  Montreux är ingen stor stad men charmig. En frodig växtlighet med subtropiska växter gör strandpromenaden paradislik. Om man minns att turismen i Schweiz kanske har Europas äldsta anor, får man förklaringen till de palatsliknande hotellen som kantar huvudgatan.

  Rhonefloden är vårt sällskap under resan genom breda sydschweiziska dalar med vingårdar och fruktodlingar. Trakten är ypperlig för vinodling tack vare sitt milda klimat. Spännande med schweiziskt vin! Bergen som kantar färdvägen är till en början 2500-3000 m höga. När vi når Brig är det Jungfraumassivet som ligger norr om oss, nu talar vi 4000 m och högre. Logi och middag på Hotel Stockalperhof.

 • Dag 5: Glaciärexpressen – Feldkirch

  I ett så vackert och säreget land som Schweiz är det svårt att välja en höjdpunkt men Glaciärexpressen är definitivt en god kandidat! Och åtminstone rent topografiskt kan dagens programpunkt kallas höjdpunkt. Det berömda tåget Glaciärexpressen är en smalspårig järnväg som passerar 291 broar och 91 tunnlar under den spektakulära resan genom de mest dramatiska av landskap. Alpbyar, sjöar, bergstoppar, alpängar, viadukter och tunnlar – ingredienserna finns för skönhet, spänning och unika upplevelser. Tågvagnarna har panoramafönster i taket för bästa möjliga sikt. Höjdskillnader; från Brig på 691 meter över havet upp till sträckans högsta punkt Oberalppass på 2033 m.ö.h. ner till Reichenau på 603 och Chur 593 m.ö.h! Om Glaciärexpressen säger man: ”en tågresa att bli förälskad i” och efter de ca fem timmar vi reser med tåget är det lätt att hålla med. Vi äter lunch under tågresan. På vägen till österrikiska Feldkirch passerar vi lilleputtlandet Lichtenstein.

 • Dag 6: Feldkirch – Oberammergau

  Efter frukosten tar vi riktning Oberammergau, resan går delvis längs kända turistvägar. Den sista av resans fem nätter förläggs till Passionsspelstrakten. Föreställningens första del börjar kl. 13.30 och slutar kl. 16.00. Nu håller man paus i 3 timmar och vi passar på att äta middag. Andra delen börjar 19.00 och kl. 21.30 är Passionsspelen slut. Vi önskar en trevlig och upplevelserik dag! Vår egen buss får endast föra och hämta gästerna till och från en bestämd mötesplats så väl framme i Oberammergau sköts all förflyttning med offentliga transportmedel.

  Feldkirch – Oberammergau
 • Dag 7: Oberammergau-Umeå

  På morgonen lämnar vi Oberammergau bakom oss och åker till flygplatsen i München. SAS flyg avgår kl. 12.15 och anländer till Arlanda kl. 14.25 lokal tid. Anslutningsflyg till Umeå avgår kl. 18.35.

 • Bra att veta

  Bra att veta
  * Giltigt pass eller EU identitetskort behövs
  * Valuta under resan är i huvudsak EUR och schweiziska frang CHF. Bank- och kreditkort accepteras allmänt.
  * Se över ditt försäkringsskydd genast då du bokar resan! Viktigt att avbeställningsskydd ingår!
  * Flygtiderna bekräftas i infobrevet någon vecka innan resan
  * Anmälningsavgiften är på 5000:- per person
  Teknisk arrangör: Oravais Trafik i Vasa.

 • Avbokningsvillkor

  Fri avbokning fram till 70 dagar före avresa. Vid avbokning 69-41 dagar före debiteras 50% av resans pris. Avbokning 40 dagar eller mindre debiteras 100%.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
11/9UmeåBoende på Passionsspelen823 780:-BokaMer information

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

En hotellnatt på Arlanda

Övernattning dag 2 - 3

Holiday Inn Express Luzern-Kriens, Luzern
Trestjärnigt hotellet med 24-timmarsreception, en gemensam lounge och gratis WiFi. Glacier Garden Lucerne ligger 5 km från hotellet. Rummen har vattenkokare, skrivbord och tv. Dusch och hårtork finns...

Övernattning dag 3 - 4

Hotel Sternen Muri, Muri bei Bern
Hotellet är beläget i förorten Muri, 6 km från centrala Bern. Restaurangen har en terrass och serverar schweiziska och internationella rätter tillsammans med fina viner. Rummen har vattenkokare, minib...

Övernattning dag 4 - 5

Hotel Stockalperhof, Brig 
Stockalperhof ligger i Brigs gamla stadsdel och har en restaurang med bar och en trädgårdsterrass. Brigs tågstation ligger 500 meter bort. De rymliga rummen på Hotel Stockalperhof har utsikt över stad...